sâmbătă, 10 noiembrie 2012

10 motive pentru care calculatorul/laptopul tau merge greu

Calculatorul tau merge din ce in ce mai greu?Se blocheaza tot mai des?Deci clar ca e ceva inneregula cu el.
O fi el o masinarie dar se mai "strica" si el din cand in cand.

Iata mai jos 10 posibile cauze,pentru cei care aveti sistem de operare Windows:
1.Nu ai un antivirus Deci e posibil sa ai virusi.
Da stiu ca ai sa zici ...ca eu nu intru pe site-uri virusate...si e exclusa varianta asta.
Mai gandeste-te o data.In dezvoltarea asta rapida a Internetului (Webului 2.0) in care zi de zi apar sute de site-uri si cum orice isi poate face unul e foarte usor sa intri pe un site cu o siguranta foarte slaba sau chiar infestat .
Deoarece multi au senzatia ca ei sunt web developeri(persoane care fac site-uri in mod profesionist) numarul site-urilor sigure este din ce in ce mai mic.
Daca nu ai un antivirus instalat incearca sa iti instalezi unul cat mai repede.
De preferat ar fi sa ai unul cu licenta cumparat dar e bun si o versiune free decat deloc.
Eu folosesc de exemplu AVG.Il poti descarca si tu de aici.
Daca vrei sa vezi daca ai virusi poti folosi o unealta extrem de buna de la Bitdefender.Nu trebuie sa iti instalezi produsul...se instaleaza repede un plugin pentru browser si in 2 minunte scanezi computerul.O gasesti aici.
2.E plin de praf
Unul din cei mai mari "dusmani" ai computerului este praful.
Ingreuneaza puterea procesorului deoarece acesta se incalzeste repede.
Ar fi bine sa desfaci un pic unitatea centrala si sa arunci o privire sa vezi ce e inauntru.
Daca ai laptop acolo e si mai delicata treaba...iar daca nu te pricepi mai bine mergi la un service specializat. Decat sa il strici mai tare mai ales daca nu l-ai desfacut niciodata nu ar trebui sa risti.
3.Nu mai ai mult spatiu pe C(sau pe partitia unde e instalat sistemul de operare)
Nu e foarte bine sa aglomerezi partitia pe care este instalat windowsul. Asta se intampla deoarece avem tendinta (si eu am prostul obicei) sa punem multe chestii pe desktop.
Tot ce este pe desktop "mananca" spatiu din partitia windowsului.
Vestea buna e ca de la windows vista pe arata colorat cu rosu partitia atunci cand e prea aglomerata.
Totusi in caz ca folositi Windows 7 e bine a aveti la "free space" macar 2 gb.Astfel windowsul poate lucra in voie mai ales cu fisierele temporare.
Aici putem folosi CCleaner.E un program foarte bun care curata partitia C.
Il puteti descarca de aici.Se instaleaza usor dupa clasicul next next... Cu Optiunea Run cleaner puteti elibera spatiul de pe C:
4.Ai multe programe la start up
Programele de la start up sunt acele programe care pornesc automat cand se deschide computerul nostru.
Cu cat numarul programelor este mai mare cu atat mai multe procese(programe deschise) reduc viteza procesorului nostru si calculatorul merge mai greu.
Ca sa vedem cate programe avem la stat up facem in felul urmator: (Eu am exemplu windows 7,dar si la Xp si la Vista e asemanator)
Start->Run(pt run apasati tasta windows[in stanga langa Ctrl si Alt])->scrieti aici:msconfig:Startup si aici debifati unele programe
Atentie lasati cele care au legatura cu windows(cum e in poza la mine)

5.Ai putina memorie Ram
Memorii la eMAG.ro Aici e o problema de hardware...e posbil sa ai instalat Windows Vista si tu sa ai daor 1Gb de rami...In acest caz computerul merge foarte greu pentru ca are nevoie de mai multe memorie ram.
Solutia ar fi sa va mai cumparti inca o placuta de 512mb,255mb,sau 1gb... sau ati putea instala Windows Xp care merge destul de bine cu 1 gb de rami.
Ca sa aflati cati rami aveti si ce sistem de operare aveti(in caz ca nu stiti)...Click dreapta pe My computer->Properties
Memorii la eMAG.ro
6.Nu ai mai instalat windowsul de mult
De obicei reinstalarea sitemului de operara este recomandata o data la 6 luni.
Pentru ca din diverse motive instalari,dezinstalari sunt afectati registi windowsului e bine sa mai facem o reimprospatare.
Daca nu va mai amintiti cand a fost instalat windowsul dumneavostra nu e nici o problema.
Va spun cum aflati. Mergeti in Start->Run>scrieti cmd ->iar apoi in fereastra neagra scrieti:systeminfo.O sa va apara Original Install Date si acolo aflati data:luna/zi/an cum e exemplu in poza de mai jos
Produse evoMAG.ro 7.Ai foarte multe programe instalate(extensii)
Aici ma refer la browserul pe care il foloseti la navigatul pe net.
Sunt foarte multe extensii si tollbaruri care se instaleaza automat atunci cand instalezi programe precum bsplayer,utorrent etc...
Din graba uitam sa debifam la instalare si el se instaleaza si ne ingreuneaza viata noua.
Cel mai recomandat ar fi sa mergeti la optiunile browserului si sa le dati disable.
Daca folosesti Google Chrome iata un exemplu...

Si la extensions debifam ce nu vrem sa functioneze....

Baterii-laptop.com
E si cazul meu...mi-am reinnoit piesele din unitate dar hardul l-am pastrat. Ei bine cu toate ca acest inca functioneaza este bine sa il reinnoim in caz ca e mai vezi de 5 ani... Daca inca nu il putem inlocui e bine sa il mai defragmentam o data la jumate de an. La defragmentare se reface unne parti care au fost afectate in urma stergerilor si formatarilor facut.
Pentru aceasta operatie dati Start->Search:scrieti Disk Defragmenter. Puteti analiza sau defragmenta cum arata si poza de mai jos:
Atentie aceasta operatie dureaza mai mult...chiar si cateva ore uneori de aceea e recomandat sa o face cand nu sunteti la computer.
9.Ai doi antivirusi instalati
Daca la primul caz lipsa era o problema...si ce e prea mult strica.Am vazut acest caz la cineva cand avea doi antivirusi instalati si calculatorul merge greu pentru ca si asa avea putina memorie Ram.Deci incercati sa vedeti ce antivirusi aveti instalati.
Mergeti la Start->Control Panel->Uninstall a program/Add or remove programs si cautati unul din programele Avast,Bitdefender,Avg sau alte produse de securitate.
Totusi acest lucru este cam greu.In ultima vreme cand instalezi ultimele versiuni de antivirus de obicei verifica daca nu ai deja un alt vreun antivirus instalat deja.Dar nu se stie niciodata.Cand ai doua produse de securitate cele doua pot intra in conflict si pot manca multe resurse inutil iar in loc sa te protezeze mai mult te incurca.
10.E computerul foarte vechi
In cazul in care computerul vostru are o vechime mai mare de 10 ani....Gata..
La pensie cu el...glumesc...e destul de greu ca il mai puteti imbunatatii.
Cea mai buna solutie e sa va cumparati unul nou si performant!
Gasesti pe eMAG.ro cele mai bune laptopuri la cele mai mici preturi.
 

30 de comentarii:

  1. Eu folosesc si C Cleaner... Face treaba buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi frate si eu folosesc CCleaner si face treaba buna,dar si defragmentarea diskului este importanta.

      Ștergere
    2. bv pt acest blog,!foarte folositor.

      Ștergere
    3. multumim catalin pentru indrumari
      nu mai functiona mai deloc windowsul la laptopul meu dar cu acest program l`am salvat
      p.s: ti`am trimis un mail, te rog cand ai timp arunca un ochi pe acolo
      multumesc

      Ștergere
    4. foarte bune sfaturile
      multumim
      ps: ti`am trimis un mail

      Ștergere
    5. Multumesc! Nu am primit mailul tau. Poti retrimite?

      Ștergere
  2. @Cristi:Da..Asa e Cristi.Merci frumos de observatie...uitasem de el .si eu il folosesc...o sa il adaug si eu in postare..

    RăspundețiȘtergere
  3. am un notebook toshiba nb 250 ,windows 7 starter si de la un timp merge foarte greu ,nu stiu ce sa-i fac,daca ma poti ajuta ,te rog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, te pot ajuta daca imi lasi o adresa de email intr-un comentariu, pe care nu il voi publica pe site sau daca imi dai accept pe Google+ sa vorbim si sa iti trimit un program

      Ștergere
    2. Am un Fujitsu Siemens cu wind xp sp2 instalat si merge cam greoi... Ma poti ajuta si pe mine te rog? december.memories666@yahoo.com e adresa mea de mail.

      Ștergere
    3. si eu am toshiba l 655 si merge foarte greu de ceva zile desi i-am reinstalat windows-ul tot se blocheaza...are 2 ani jumatate!

      Ștergere
  4. Hello, doctor! Am un Lenovo t61 cu win 7 + licenta si de doua saptamani merge tot mai lent , prgresiv chiar. imi poti da o mana de ajutor, te rog ?

    RăspundețiȘtergere
  5. ajuta-ma si pe mine te rog . Incepand de azi laptopu meu merge foarte greu e toshiba satelit nu stiu exact modelul. Se incalzeste cam rapid are multe grade ,e bine sa ii scot praful ?

    RăspundețiȘtergere
  6. De vreo 3 zile laptopul meu merge super greu.E Acer intel inside aspire 5349 si windows 7 ultimate.Nu stiu cum sa-i mai dau de cap.Va rog ajutati-ma !

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut am si eu o rugaminte, mi am luat un acer aspire 7250 acum un an, mergea foarte bine, dupa 6 luni mi `a fost instalat windows 7 de catre i persoana, dupa care a inceput sa mearga foarte greu . am invatat sa instalez windows 7 , am instalat de curand la un emachine 4 gbb ddr 3 320 hdd,, dupa care mi am instalat si la acerul meu 7250 6 gbb ddr3 500 hdd, dar tot greu merge, ce pot sa i fac? mersi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incerca o versiune pe 64 biti de windows 7

      Ștergere
    2. Salutare am un laptop toshiba satelite p55 a5200 windows 8.1 versiune 64 bit de la un timp imi merge foarte foarte greu am antivirus cu licenta windowsul licenta ce sa aiba oare? ai vreun program ceva cu care sa rezolv aceasta inconvenienta? multumesc anticipat

      Ștergere
  8. Hey boss ... am un PC care sincer ma surprins intr-un fell "straniu" daca ma intelegi...hai sa-ti spun si in ce conta ,am avut Windows 8 Pro care sincer m-a surprins la nivelul viteza (adika cu toate aplicatiile specifice lui , cu programe cat cuprinde si un antivirus greu{aici ma refer la Karspersky ,mergea struna,pornea sistemul in mai putin de 6 secunde ) insa am constatat ca placa mea de baza pentru ea e mai sanatos Win 7 ,asa ca 7 am bagat si ce sa vezi, imi merge ca dracu ,hai sa-ti spun configuratia sistemul k poate eu sunt mai "dobitoc" si nu-mi pot da seama ce ar putea mea ,poate configuratia hardware ,My Sistem : Processor :Intel Core 2 Duo 8600 3.3 Ghz , DDR3 : 1333 HT LINK , RAM Memory : 4GB 1333 Kingston ,iar chipset graphic : AMD RADEON 6670 2GB 128 BIT MSI EDITION V2.DECI ZIMI TU CE PROBLEME as putea avea k sincer ma dispera,rectific n-am instalat decat driverele si Chrome fara extensiile sau ASK BAR sau alta nenorocire,bodo_cray cu raspuns...mersi (apropo e WINDOWS 7 ULTIMATE 64BIT MSI EDITION)

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut am pc cu procesor AMD athlon 3500+ 2.21GHz , placa video GeForce 7100 GS , 3 GB ram, placa sunet genius 5.1 , 150GB hard si Windows 7 pe 32 bit. Imi merge greu chiar daca am instalat(formatat) windowsul . Va rog imi dati cateva sugestii ce sa ii fac? Multumesc!:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut . Ma poti ajuta si pe mine cu ceva? Am un Pc destul de vechi, Windows 7 , si am Disk-ul C Plin. Nu stiu ce sa mai fac cand aprind pc imi intra cel putin 5 programe care apar pe ecran.Cand intru pe net imi merge foarte greu. Virusi nu cred ca am pentru ca am antivirus foarte bun dar, Disk-ul tot ce am instalat nu pot sa mai sterg si am si mult praf in unitate....Imi poti zice ce pot sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  11. buna ziua de curand am achizitionat un notebook acer,am urmatoarea problema cand dau drumul la un film,o melodie sau un videoclip pe youtube sunetul functioneaza timp de 30,40 de secunde apoi se opreste brusc(sunetul)as dori sa imi spuneti si mie daca este din setari sau este posibil sa fie din placa de sunet,va multumesc frumos daca ma puteti ajuta cu un sfat,sa aveti o zi buna astept mesaj de la dumneavoastra la revedere!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. de cateva zile mi-am bagat un windous xp... si la inceput mergea foarte bine..dar acum merg sacadat jocurile si netu.... (la devices manager-exista o problema cu un drive(OTHER DRIVERS)si nu il gasesc nici cum..) va rog ajutatima

    RăspundețiȘtergere
  13. BUNA ZIUA.AM UN CALCULATOR DIN 2007 CARE PANA ANUL TRECUT NU AM AVUT PROBLEME CAND SA ARS SURSA.AM CUMPARAT UNA LA MANA A 2 A CARE SA ARS ACUM O SAPTAMANA .ACUM DACA PE CEA VECHE AM ARUNCATO NU MAI STIU CE MODEL ERA:(( ARE PLACA DE BAZA Sk775,PROCESOR INTEL E 2140-1,6 Ghz,MEMORIE-DDR-1G,HDD-160GB....IAR MA SURSA LIPSESTE FIIND RUPTA BUCATICA DE HARTIUTA:)...DAR SCRIE 450W.ACUM VA ROG SA MA AJUTATI SI SA IMI SPUNETI CE SURSA POT SA IMI CUMPAR DESII AM VAZUT PE EMAG 2 MODELE NU STIU PE CARE SA O IAU.MULTUMESC ANTICIPAT

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua! http://www.emag.ro/sursa-atx-delux-450w-delux450w2/pd/E3NQ3BBBM/ aici puteti gasi o sursa buna.

    RăspundețiȘtergere
  15. salut , am o placa video integrat nvidia geforce4 mx 4000 128mb , as putea schimba alta de 512 mb ??? multumesc ast raspuns marius_als da-mi add

    RăspundețiȘtergere
  16. eu ma dau batut ca laptele .. am windows xp proaspat instalat , procesor 2.02 , 2gb ram , 128 Video , 1 joc instalat + Yahoo calculatorul merge excelent .. pana in momentul in care vrea sa ma uit la ceva videoclip pe net .. atunci se impiedica si merge cam cu 20fps.. ceva sfaturi pls ?

    RăspundețiȘtergere
  17. 10 motive proaste....am antivirus eset smart security 8.0, am instalat sistemul de operare service pack 3 windows xp, am 1536 memorie ram, placa video 512 mb, procesor dual core de la intel, placa de baza asus, hard disk de 200 gb, internet provider rcs-rds 100 mb pe secunda conexiune buna.....ce naiba pe romaneste se poate intampla? cred ca browser-ul chrome e de rahat ca se incarca pagina in 10 scunde.....

    RăspundețiȘtergere

Produse evoMAG.ro

Articole recente